Angela de Jong valt Tim Hofman aan op tv: ‘Even beter nadenken’

Angela de Jong steunt minister Dilan Yesilgöz in haar conflict met Tim Hofman. Ze is kritisch op de presentator van BnnVara. “Als journalist moet je af en toe wel beter nadenken.”

Tim Hofman en Angela de Jong © NPO, RTL

BnnVara-ster Tim Hofman roept mensen op om zich te melden als ze tijdens een demonstratie – er wordt de laatste tijd flink gereld in en rondom de Universiteit van Amsterdam – zijn mishandeld door een agent en daar beelden van hebben. Justitieminister Dilan Yesilgöz reageert daar geprikkeld op en vindt dat de presentator eenzijdig te werk gaat.

Dilan boos op Tim

Dilan schrijft op X: “Wil je alleen beelden van agenten die ingrijpen bij rellen, nadat de relschoppers meerdere malen gesommeerd waren weg te gaan, of ook van relschoppers die journalisten het werk onmogelijk maken, de Joodse gemeenschap belagen, met stenen en ammoniak naar agenten smijten en spullen en gebouwen sloopten, Tim?”

Het is tegen het zere been van Tim en veel andere journalisten, omdat zij dit zien als te vergaande bemoeienis met zijn journalistieke werk. “Dit is dus wel een minister van Justitie en Veiligheid (!) die mij hier als journalist (wiens leven echt niet altijd even veilig is) op het schavot plaatst vanwege het stellen van een vraag”, reageert hij.

Angela mengt zich

Angela de Jong, de opperdiva van het AD, mengt zich nu in dit conflict. Zij spreekt zich live in de talkshow Renze uit tegen Tim. “Zij is minister die over politie gaat. Zij neemt het nu op voor die mensen. Ik vind dat je als journalist ook wel af en toe denk ik wel beter na moet denken over wat je de wereld in slingert.”

Parool-journaliste Raounak Khaddari daarop: “Ja, maar dit was wel heel gevoelig, want er worden al dagen journalisten bedreigd en eruit gewerkt. Het ligt al heel gevoelig en als je dan als minister gaat sturen…”

‘Best gevoelig’

Angela heeft er minder moeite mee. “Ja, maar dit ging over de politie.”

Raounak: “Ja, maar als je als minister dan gaat sturen wat een journalist al dan niet moet vragen aan mensen… Dat is best wel gevoelig.”

Angela: “Ja, maar ze neemt het op voor de politie. Dat vind ik wel heel moeilijk aan deze kwestie. Het gaat alleen maar over de politie… Ik bedoel: als mensen gevraagd worden om weg te gaan en ze doen het na drie keer niet, dan grijpen ze in.”

‘Echt te prijzen’

Raounak vindt de politieke bemoeienis te ver gaan. “Ja, maar zij zegt tegen Tim Hofman: waarom vraag je dit niet? Terwijl: als ik mijn onderzoek doe voor de krant, dan wil ik geen minister die mij gaat sturen op welke kant ik mijn onderzoek moet gaan houden.”

Gastheer Renze Klamer: “Kijk, de kritiek zou nog best terecht kunnen zijn, alleen de vraag is: is het haar positie als minister om een journalist daarop te corrigeren?”

Angela: “Ja, dat kun je je afvragen, maar aan de andere kant: dat ze het opneemt voor de politie vind ik in deze zaak toch echt wel te prijzen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen